Leven naast iemand met autisme

ADHD

Mensen met autisme vallen ergens binnen het autismespectrum. Dit betekent dat niet iedereen met autisme hetzelfde gedrag vertoont. Er zijn wel een aantal kenmerken die een rol spelen. Op het gebied van sociale interactie en communicatie komen de kenmerken sterk naar voren en dan in herhalende patronen. Zo kunnen mensen met autisme problemen hebben met het goed aanvoelen van andere mensen. De taalontwikkeling en manier van communiceren verlopen vaak afkijkend. Routines en gewoontes zijn vaak belangrijk, wanneer deze verstoord raken, kan dat gepaard gaan met boze buien of paniekaanvallen. Al met al kan dit voor spanning en uitdagingen zorgen in de relatie met de naasten.

Leven naast iemand met autisme

Wil je leren hoe je hiermee omgaat als naaste, als ouder, kind of vriend? En hoe je je eigen grenzen kunt bepalen en bewaken? In deze doorlopende groep, die begeleid wordt door een familiecoach met familie-ervaring en een ervaringsdeskundige, leer je van en met elkaar hoe je de kwaliteit van je eigen leven kan verbeteren.

Autisme

De bijeenkomsten zijn elke 3e dinsdag van de maand van 19.30 tot 21.30 uur.

Heb je nog vragen? Mail naar mantelzorg@kompassie.nl of bel (070) 427 32 40 en vraag naar Esther van der Meer of Lidia da Graca.