Webinar ‘Over eenzaamheid’

Van 26 september tot en met 2 oktober 2024 is het de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Op woensdag 2 oktober organiseert De Hoofdzaak daarom een online themabijeenkomst over dit thema. Gastsprekers zullen vertellen over hun ervaringen met eenzaamheid, maar ook over hun herstel.

Sommige mensen zijn eenzaam omdat ze alleen zijn. Maar je kunt je ook eenzaam voelen, ondanks dat je mensen om je heen hebt. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen met anderen. Je mist hechte en emotionele banden met anderen. Zoals eenzaamheid niet voor iedereen hetzelfde is, ziet ook het herstel van eenzaamheid er voor iedereen verschillend uit. Waar sommigen de eenzaamheid oplossen door initiatief te nemen en mensen te ontmoeten, proberen anderen juist het alleen zijn te leren waarderen. Vaak begint het met het begrijpen of leren kennen van jezelf, en te voelen wat jij nodig hebt.

Er is tijdens deze themabijeenkomst ruimte voor vragen en het delen van eigen ervaringen van iedereen die deelneemt. Wil je meedoen aan deze themabijeenkomst? De bijeenkomst is van 10.00-11.30 en vindt plaats via Teams. Je krijgt een link nadat je je hebt aangemeld.

Elke maand organiseert De Hoofdzaak een online themabijeenkomst. Steeds staat een ander thema centraal. Ervaringsdeskundige sprekers vertellen iets over hun eigen ervaringen met betrekking tot het thema van de maand. Daarbij is volop ruimte voor vragen van deelnemers en voor het delen van ieders ervaringen.

Het delen van hun ervaringsverhalen is om meerdere redenen waardevol. Deelnemers aan de bijeenkomsten die zelf te maken hebben met een psychische kwetsbaarheid, kunnen herkenning vinden in de verhalen. Zij krijgen ook de gelegenheid om eigen ervaringen te delen. De sprekers vertellen niet alleen over hun worsteling, maar ook over hun herstel. Dit kan voor deelnemers aan de bijeenkomsten hoop en perspectief bieden, en misschien tips of motivatie om zelf ook stappen in te zetten in hun herstel.

Misschien heb je iemand in je directe omgeving met een psychische kwetsbaarheid, of werk je als professional met cliënten met psychische problemen. Ook dan kunnen de themabijeenkomsten interessant zijn! Het luisteren naar de ervaringsverhalen van de sprekers kan je inzichten geven, kan bijdragen aan begrip voor naasten en mogelijk ook handvatten bieden voor hoe je de ander kunt benaderen of ondersteunen.