Ondersteuningsgroep nabestaanden van zelfdoding

Voor nabestaanden die steun zoeken bij de verwerking van het verlies van een dierbare door zelfdoding.

In Nederland sterven per jaar ongeveer 1.800 mensen door zelfdoding, waaronder een toenemend aantal jongeren. Voor veel nabestaanden is het moeilijk om over zelfdoding te praten.

Rouw is na het verlies van een dierbare door zelfdoding een pijnlijke worsteling. Er komen veel vragen en onzekerheden naar boven. Je zoekt verklaringen voor de zelfdoding: wat is er gebeurd? Waarom heeft hij/zij het gedaan? Had het voorkomen kunnen worden? Heb ik schuld? Emoties zoals boosheid, verdriet, schuldgevoelens, angst en opluchting kunnen het rouwproces in de weg staan.

Op zelfdoding rust vaak nog een taboe. Nabestaanden van zelfdoding voelen zich vaak alleen met hun verdriet en vragen. De ondersteuningsgroep is bedoeld voor nabestaanden die steun zoeken bij de verwerking van het verlies van een partner, kind, ouder, broer, zus, vriend(in) of een andere dierbare door zelfdoding.

In de ondersteuningsgroep vind je herkenning en begrip bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Je leert meer grip te krijgen op je rouwproces. In de groep komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Aanvaarding van de realiteit van de zelfdoding.
  • Het ervaren en uiten van emoties.
  • Het behouden of aanpassen van een sociaal netwerk.
  • Het behouden van geestelijke en lichamelijke gezondheid.

In de groep kun je ervaringen delen en elkaar steunen.

Voor wie?

Deze groep is bestemd voor volwassenen. Inwoners van de gemeenten Leiden, Oegstgeest, Voorschoten, Zoeterwoude, Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk, Alphen aan den Rijn, Gouda, Waddinxveen, Zuidplas, Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard kunnen deelnemen aan deze cursus.

Praktische informatie

  • Duur cursus: 8 bijeenkomsten van 2 uur.
  • Kosten: gratis.
  • Maandagmiddag 2, 9, 16, 23, 30 september, 7, 14, 21 oktober van 15:00-17:00 uur in Voorhout